
Gelatin i godis: gris eller nöt? Så står det på våra påsar
Gelatin i godis väcker samma fråga inför varje kalas och varje halloween: kommer det från gris, från nöt, eller finns det inget alls i påsen? Därför har vi läst ingredienslistan på alla 74 godispåsar vi säljer och delat in dem efter vad som faktiskt står där: nötgelatin, gelatin utan angiven källa eller inget gelatin alls.
Är gelatinet i godis från gris eller nöt?
Det beror på påsen, och ofta framgår det inte. Hos oss anger 25 påsar nötgelatin, 17 skriver bara gelatin utan att säga vilket djur det kommer från och 32 har inget gelatin i listan. Ingen av våra ingredienslistor anger gris. Står det bara gelatin vet vi inte källan, och då gissar vi inte heller.
Genomgången gäller ingredienslistorna på våra produktsidor den 24 september 2026. Tillverkare byter ibland recept, så läs alltid förpackningen på den påse du har framför dig.
Vad är gelatin, och varför har det inget E-nummer?
Gelatin är enligt Livsmedelsverket ett protein som kan framställas av ben, hudar, skinn, ligament och senor från djur. I godis ger det den sega tuggan i vingummi och håller ihop luften i mycket skumgodis. Hur skummet byggs upp, och vad som används i stället, står i inlägget om vad skumgodis är gjort av.
På myndighetens sida om animaliska tillsatser står också att gelatin inte räknas som en tillsats, trots att det används som förtjockningsmedel. Därför har det inget E-nummer, utan står utskrivet som gelatin i ingredienslistan. Letar du efter ett E-nummer för gelatin på påsen hittar du alltså inget.
Måste det stå vilket djur gelatinet kommer från?
Nej, inte som huvudregel. Livsmedelsverket fick just den frågan om lösgodis i sin frågetjänst och svarade 2021 att det inte finns några generella krav på att ange djurslaget för gelatin, så länge konsumenten inte riskerar att bli vilseledd. Reglerna är gemensamma inom EU.
Svaret nämner två fall där djurslaget måste stå. Det ena är när gelatin ingår i en köttprodukt och kommer från ett annat djurslag än köttet. Det andra är när gelatinet kommer från ett allergen, till exempel fisk. Godis är ingen köttprodukt och ingen av våra listor anger fiskgelatin. Att skriva nöt är alltså ett val som tillverkaren gör, och därför ser påsarna olika ut.
Hela listan: 74 godispåsar i tre grupper
Tabellerna bygger på ingrediensförteckningen för varje påse i vår godiskategori. Vi har också noterat karmin (E120) och bivax (E901), två andra ingredienser av animaliskt ursprung som vi förklarar längre ner.
Nötgelatin: 25 påsar
Här anger tillverkaren att gelatinet kommer från nöt. Det gäller alla tolv godispåsar från Pändy, tolv av fjorton godispåsar från Tweek och Fini Stekta Ägg.
| Godis | Så står det i listan |
|---|---|
| Pändy, tolv påsar à 50 g: Berry Ovals, Cherry, Fizzy Bottles, Fluffy Clouds, Peach Rings, Salty Squids, Sour Cola, Sour Skulls, Strawberry Liquorice, Tropic Trio, Watermelon och Winegums | nötgelatin |
| Tweek, tolv påsar à 70–80 g: Banana Bliss, Cola Crush, Fabulous Foam, Fizzy Fusion, Foam Fever, Fruity Fresh, Licorice Love, Raspberry Riot, Salt n' Berry, Salty Salute, Smoothie Chews och Sour Supreme | nötgelatin |
| Fini Stekta Ägg 75 g | GELATIN (nöt), och dessutom bivax (E901) |
Gelatin utan angiven källa: 17 påsar
I de här listorna står bara ordet gelatin. Det säger inget om vilket djur gelatinet kommer från, bara att tillverkaren inte skriver det. Vill du veta säkert är det tillverkaren du ska fråga. Här finns bland annat Haribo Persikor och Aromas gelehallon. Sweetio Swedish Skum Mix är en blandning av olika bitar och har både potatisprotein och gelatin i listan.
| Godis | Karmin (E120) eller bivax (E901) i listan |
|---|---|
| Aroma Gelehallon 125 g | karmin (E120) |
| Aroma Hallonbåtar 125 g | karmin (E120) och bivax (E901) |
| Aroma Päron & Ananastoppar 115 g | nej |
| Aroma Sura Båtar 80 g | karmin (E120) |
| Fazer Tutti Frutti Smoothie 100 g | nej |
| Fazer Tyrkisk Peber Super Sour 80 g | nej |
| Ferrari Cola 120 g | karmin (E120) |
| Ferrari Salt Hallon 120 g | karmin (E120) |
| Ferrari Sur Citron & Lime 120 g | nej |
| Haribo Click Mix Sour 120 g | karmin (E120) och bivax (E901) |
| Haribo Persikor 80 g | nej |
| Haribo Persikor Sur 70 g | nej |
| Haribo Stora Nappar 170 g | bivax (E901) |
| Haribo Stora Nappar Sur & Skum 150 g | nej |
| Malaco Fizzypop 85 g | nej |
| Malaco Gott & Blandat Fizzypop & Co 130 g | karmin (E120) |
| Sweetio Swedish Skum Mix 250 g | karmin (E120) |
Inget gelatin: 32 påsar
Här står inget gelatin i listan. I de flesta av påsarna är det stärkelse som ger tuggan, och i flera BUBS-sorter även potatisprotein. Två av påsarna har ändå karmin och bivax, så titta i högra kolumnen om du handlar till någon som äter veganskt.
| Godis | Karmin (E120) eller bivax (E901) i listan |
|---|---|
| BUBS, elva påsar: Banana Toffee Ovals 90 g och 155 g, Cool Cola Skalle 155 g, Forest Berries Ovals 90 g, Fruity Lemon Mix Skalle 90 g, Lemon Raspberry Skalle 155 g, Raspberry Salty Licorice Skalle 90 g och 155 g, Raspberry Skalle 90 g, Strawberry Vanilla Ovals 90 g och Tutti Frutti Diamond 155 g | nej |
| Tweek Vegan Vibe 80 g och Tweek Very Vegan 80 g | nej |
| Skittles Crazy Sour 152 g och Skittles Wild Berry 152 g | nej |
| Sour Patch Kids Strawberry 130 g och Sour Patch Kids Watermelon 130 g | nej |
| Fazer Tutti Frutti, sju påsar: Hallon 90 g, Passion 120 g och 180 g, Salty Fruits 180 g, Sour 120 g och 180 g samt Sur Melon 90 g | nej |
| EPA Dunk Brända Gummin, Schyssta Rattar och Sura Chaffisar, alla 80 g | nej |
| Sweet Story Chewy Fruit Dots Original, Chewy Fruit Dots Sour och Chili Sweet Strawberry, alla 85 g | nej |
| Fini Fruits Bubblegum 80 g och Fini Watermelon Gum 80 g | ja, karmin (E120) och bivax (E901) |
Gelatin är inte det enda: karmin, bivax och mjölk
En påse utan gelatin kan fortfarande innehålla andra ingredienser från djur. Tre saker är värda att leta efter när du läser listan.
- Karmin (E120) är ett rött färgämne som enligt Livsmedelsverket utvinns ur torkade honor av en sköldlus. Det står som karmin eller E120, och enligt listorna på våra produktsidor finns det i tio av våra godispåsar, bland annat Aromas gelehallon och båda tuggummina från Fini.
- Bivax (E901) används som ytbehandlingsmedel på bitarna. Livsmedelsverket nämner bivax bland de tillsatser som alltid har animaliskt ursprung, eftersom det utvinns ur bikakor. Det finns i sex av våra påsar, till exempel Haribo Stora Nappar och Fini Stekta Ägg.
- Mjölk står inte som ingrediens i någon av våra 74 godispåsar. Fini Stekta Ägg anger däremot att godiset tillverkas i en anläggning som även hanterar mjölkingredienser. Mjölksyra (E270) är något annat än mjölk: enligt Livsmedelsverket framställs den genom jäsning av sockerarter med mjölksyrabakterier eller på syntetisk väg.
En del tillsatser anges dessutom utan ursprung, som sackarosestrar av fettsyror (E473) i Sweet Storys Chewy Fruit Dots och lecitin (E322) i Skittles Wild Berry. Båda kan enligt Livsmedelsverket tillverkas av animaliska råvaror, och i myndighetens sök bland E-nummer finns en ruta för just sådana tillsatser. För lecitin gäller dessutom att det ska framgå av märkningen om det kommer från ägg eller soja, och inget av dem står i listan för Wild Berry. Exakt vad som använts i en viss påse vet bara tillverkaren.
Är godis utan gelatin veganskt?
Inte automatiskt, eftersom utan gelatin bara betyder att just gelatinet saknas. BUBS godis och Tweeks två sorter Very Vegan och Vegan Vibe är veganska enligt tillverkarna. För Skittles, Sour Patch Kids, EPA Dunk, Sweet Story och de sju Tutti Frutti-påsarna i tabellen har vi bara ingredienslistan att gå på. Där finns varken gelatin, karmin eller bivax.
Hur vi läste listorna för Skittles och Sour Patch Kids, tillsats för tillsats, står i inlägget är Skittles och Sour Patch Kids veganska. Fler smaker från BUBS och Tweek finns i vårt inlägg om vegansk godis utan gelatin.
Halloween utan gelatin
Halloween infaller lördagen den 31 oktober 2026, samma dag som alla helgons dag. Ska skålen vid dörren passa även dem som inte äter gelatin är det enklast att välja påsar utan gelatin från början. Allergier behöver ni ändå tänka på, eftersom till exempel Tutti Frutti Sour innehåller vetestärkelse.
- Skallar och ovaler: BUBS i påsar på 90 och 155 gram, till exempel Cool Cola Skalle eller Raspberry Skalle.
- Surt: Sour Patch Kids, Skittles Crazy Sour, Tutti Frutti Sour och EPA Dunk Sura Chaffisar.
- Salt och lakrits: BUBS Raspberry Salty Licorice Skalle och EPA Dunk Brända Gummin.
Hoppa över Finis tuggummin om någon i sällskapet äter veganskt, eftersom de har både karmin och bivax. Vill du ändå ha med godis med gelatin kan du ställa fram två skålar, ett tips från inlägget om halloweengodis som räcker hela kvällen. Funderar ni på om ni ska gå runt på fredagen eller lördagen finns det mer om det i inlägget om bus eller godis på allhelgona.
Så läser du en godispåse på en halv minut
- Leta efter ordet gelatin. Saknas det är den första frågan besvarad.
- Står det nötgelatin eller gelatin (nöt) vet du vilket djur det kommer från.
- Står det bara gelatin anges inte källan, och då är det tillverkaren som kan svara.
- Leta efter karmin, E120, bivax och E901 om du handlar till någon som äter veganskt.
- Läs allergenerna, som står framhävda i listan, och titta efter spår av till exempel vete.
Innan du handlar till halloween kan du öppna produktsidan för varje påse du tänkt köpa och jämföra ingredienslistan med tabellerna här. Hittar du en ny sort i godiskategorin som inte finns med, gör samma tre kontroller: gelatin, karmin och bivax.
Produkter i artikeln
Relaterade artiklar

Hur mycket godis per person? Tabell för kalas och halloween
Tumregler i gram för kalaspåsar, bus eller godis, godisbord och fika, och fyra räkneexempel som visar hur många påsar det blir med vikterna på våra godispåsar.

Vegansk godis utan gelatin som faktiskt smakar bra
Vegansk godis utan gelatin har blivit både godare och vanligare. Här är några favoriter som smakar precis som vanligt lösgodis.

Är Skittles och Sour Patch Kids veganska i Sverige?
Vi har gått igenom ingredienslistorna för Skittles Crazy Sour, Wild Berry och två sorters Sour Patch Kids. Här är svaret per påse, och vad listorna inte berättar.





