
Är Skittles och Sour Patch Kids veganska i Sverige?
Om Skittles och Sour Patch Kids är veganska kan man till stor del se i ingredienslistan. Vi har läst listorna för de fyra påsar vi säljer: Skittles Crazy Sour och Wild Berry samt Sour Patch Kids Watermelon och Strawberry. Frågan ”är Skittles vegansk?” brukar handla om gelatin, men vi har letat efter fler animaliska ingredienser än så.
Är Skittles och Sour Patch Kids veganska?
Utifrån ingredienslistorna, ja, men påsarna är inte veganmärkta. Ingen av de fyra påsarna innehåller gelatin, karmin (E120), bivax (E901), shellack (E904), mjölk eller ägg. Det är vår egen genomgång av listorna i september 2026. Aromerna, och i Wild Berry även E322, anges dock utan ursprung, vilket vi återkommer till nedan.
Skittles: två påsar med nästan samma lista
Båda Skittles-påsarna bygger på socker, glukossirap, palmfett, dextrin och modifierad stärkelse. Det är stärkelsen och dextrinet som ger den sega kärnan, inte gelatin. Glansen på skalet kommer från E903, karnaubavax, och inte från bivax eller shellack.
- Crazy Sour: syran kommer från citronsyra, och färgen från sju färgämnen samt koncentrat av sötpotatis och rädisa.
- Wild Berry: samma grund, med emulgeringsmedlet E322 som enda tillägg. Listan anger inte vad det är framställt av.
Sour Patch Kids: stärkelse i stället för gelatin
Watermelon och Strawberry har identiska ingredienslistor: socker, invertsockersirap, glukossirap, stärkelse, citronsyra, vinsyra, arom och natriumhydroxid. Färgen kommer från antocyaner, kurkumin och vegetabiliskt kol, alltså inte från karmin. Listan har ingen fettingrediens alls, så frågan om animaliskt fett uppstår aldrig.
Gäller svaret påsar från andra länder?
Inte nödvändigtvis. Svaret gäller påsarna vi säljer och ingredienslistorna på våra produktsidor. En påse köpt utomlands kan ha ett annat recept, så läs alltid förpackningen på den påse du har framför dig.
Två saker från Livsmedelsverket är bra att känna till när du läser. Gelatin betraktas inte som en tillsats och har därför inget E-nummer, utan står utskrivet med namn. Många tillsatser som kan tillverkas av animaliska råvaror kan också vara vegetabiliska eller framställda syntetiskt. Exakt ursprung får du veta hos den som tillverkar eller importerar livsmedlet. Vill du veta varifrån E322 i Wild Berry kommer är det alltså dit du ska vända dig, och detsamma gäller aromerna.
Och sockret?
Att listan saknar animaliska ingredienser säger inget om sockret. Skittles har 73–74 gram sockerarter per 100 gram och Sour Patch Kids 77 gram. Båda märkena har egna sidor, Skittles och Sour Patch Kids, och mer om syran i båda finns i inlägget om surt godis.
Handlar du till någon som äter veganskt, skicka gärna länken till produktsidan i förväg så att hen kan läsa ingredienslistan själv.
Produkter i artikeln
Relaterade artiklar

Gelatin i godis: gris eller nöt? Så står det på våra påsar
Vi har läst ingredienslistan på alla 74 godispåsar vi säljer och delat in dem i nötgelatin, gelatin utan angiven källa och inget gelatin. Tabellerna visar också karmin och bivax.

Bus eller godis 2026 på allhelgona: fredag eller lördag?
Halloween och alla helgons dag infaller på samma lördag 2026. Om valet mellan fredag och lördag, hur ni bestämmer en sluttid och reglerna ingen skriver ner.

Halloweengodis som räcker hela kvällen utan att ta slut
Halloween närmar sig och skålen ska fyllas. Här är godiset som tål att delas ut hela kvällen, och hur mycket du faktiskt behöver.



